Ce este PropTech? Ați putea explica în detaliu ce se află în spatele acestui termen?
PropTech provine de la Proprietate și Tehnologie și reprezintă practic orice platformă de aplicații și tehnologie care ajută piața imobiliară să devină digitală, facilitând tranziția persoanelor din imobiliare către automatizare și digitalizare.

Cum va schimba PropTech piața imobiliară?
Este de așteptat să transforme complet modul în care funcționează imobiliarele astăzi. În acest moment, în gestionarea activelor, de exemplu, toată lumea folosește în continuare fișiere Excel și zeci de alte software-uri de stil vechi, care au fost dezvoltate local de ani de zile de către inginerii software, dar care de obicei nu au fost integrate și cărora le lipsește o experiență bună a utilizatorului. Practic, PropTech va aduce soluții transversale în care toate datele vor fi într-un singur loc. Dacă vorbim despre bunuri imobiliare comerciale, ar fi despre cum să îmbunătățim administrarea proprietății. Toate datele vor fi într-un singur loc, astfel încât diferiți oameni, proprietari, chiriași, companii de administrare a activelor să fie conectați la un singur sistem, este vorba de date partajate, de economie comună. Pe scurt, PropTech este aici pentru a ușura procesele și a economisi timp pentru profesioniștii și utilizatorii de pe piața imobiliară.

Care sunt următoarele proiecte mari la care lucrați?
În acest moment lucrăm pe patru fronturi diferite. Unul este găsirea online de noi chiriași; al doilea este păstrarea lor folosind o aplicație de experiență a chiriașilor, care îi ajută pe proprietari să înțeleagă mai bine nevoile chiriașilor și ale angajaților acestora. Alte două lucruri la care lucrăm în prezent sunt un program de gestionare a activelor construit de o companie finlandeză numită Assetti, care face exact ceea ce am menționat mai devreme, adică ia diferite instrumente utilizate astăzi de marile companii de property management și de administratorii de datorii, precum Excel, SAP etc. ., punându-le împreună și înlocuindu-le pentru a dobândi o mai bună înțelegere a întregului portofoliu al unui management de active. Al patrulea lucru la care lucrăm este un software care încearcă să prognozeze probleme legate de echipamentele unei proprietăți și să permită o mai bună urmărire și o mai bună monitorizare a întreținerii acestora (ventilație, aer condiționat, sistem de incendiu etc.).

Covid-19 va avea impact pe piața imobiliară pe termen lung?
Contractele care au fost semnate înainte de Covid-19 pentru 5-10 ani vor ajuta unele companii să continue ca de obicei. Piața depozitelor va continua să crească, iar în ceea ce privește piața de birouri comerciale va exista un impact negativ - oamenii vor să revină la birou, dar probabil 20% din timpul petrecut în birou înainte de Covid-19 va fi transformat în birou la domiciliu (1 zi pe săptămână). Aceasta este ceea ce am discutat și am experimentat cu unii chiriași, oamenii trebuie să se întoarcă la birou, dar va exista mai multă flexibilitate în special în marile orașe în care se face naveta cu trenuri, autobuze și metrou. Poate că unele companii vor merge către extremă și vor lucra predominant de acasă.

Care sunt soluțiile dvs. PropTech preferate?
Acestea ar fi orice soluție care conectează oamenii împreună, orice instrument care ne face să petrecem mai puțin timp la telefon și mai mult timp interacționând unul cu celălalt. După Covid-19, ne este dor de interacțiunile dintre noi, așa că suntem foarte norocoși să lansăm Spaceflow, care este aplicația noastră comunitară pentru proprietăți rezidențiale și comerciale. Cred că este foarte viabil și important în zilele noastre ca oamenii să fie conectați cu toți cei din zona lor rezidențială, la fel ca și la birou.