Această creştere susţinută vine pe fondul unei preferinţe a românilor de a apela la brokerii bancari, iar în ultimii 5 ani, peste 50.000 de români au atras finanţări cu ajutorul intermediarilor de credite din Asociația Română a Brokerilor de Credite (A.R.B.C.).

„Brokerul de credite bancare a devenit un partener important în procesul de creditare pentru români, trendul este unul ascendent, iar românii aleg brokerii de credite pentru a accesa împrumuturi ipotecare conform nevoilor: fie doresc să îşi achiziţioneze un imobil spaţios, fie un autoturism, fie investesc în renovarea apartamentului. Rolul brokerului bancar este de a fi expert în creditare, dar şi un partener pe termen lung, pentru că alege să rămână alături de client, pe parcursul întregului proces de creditare, dar și după obținerea creditului”, declară Valentin Anghel, CEO & Founder, AVBS Credit.

Investiţiile preferate de către români atunci când accesează credite bancare
Conform datelor interne ale AVBS Credit, 80% dintre români preferă să achiziţioneze imobile foarte spaţioase, 10% să îşi renoveze locuinţa actuală, 7% să îşi cumpere o maşină, 3% pentru alte proiecte.

Vârsta medie a românilor care apelează la brokeri bancari este de 30 ani şi provin din oraşe precum București, Constanța, Iași, Cluj, Timișoara și din alte orașe mari și medii din țară.

Datele companiei arată că finanțarea prin brokerii de credite atrage după sine o serie de avantaje, pentru românii care preferă brokerii de credite, cele mai importante două aspecte în colaborarea cu brokerul sunt: identificarea celor mai potrivite oferte de creditare în funcție de profilul clientului și întocmirea completă a dosarului de credit, la care se adaugă și alte servicii esențiale în procesul de creditare: depunerea dosarului de credit la banca aleasă, negocierea dobânzii creditului (valabil doar pentru un anumit segment de clienţi), monitorizarea dosarului de credit şi comunicarea statusului, recomandarea de specialişti complementari pentru realizarea procesului de creditare (notari, evaluatori, asiguratori, dezvoltatori imobiliari, etc.) și planificarea etapelor preliminare de semnare a contractului de credit. Demn de menționat este faptul că brokerul de credite verifică eligibilitatea clientului pentru produsul de creditare dorit fără a-i afecta în mod negativ scorul FICO al clientului.

90% dintre românii care apelează la brokerii de credite, doresc rapid și în cele mai bune condiții oferte de creditare potrivite contextului lor financiar. Astfel, împrumuturile potrivite sunt obținute cu ajutorul brokerilor de credite printr-un minim de efort din partea clienților.

Trend ascendent, românii accesează credite ipotecare
Doar în primul trimestru al anului 2021, AVBS Credit şi-a dublat volumul creditelor intermediate, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar 80% din totalul creditelor intermediate în 2020 au fost credite ipotecare, interesul românilor cu venituri medii și mari s-a direcţionat în achiziţia de locuințe care să le asigure un confort sporit și un spațiu generos pentru a-și desfășura de acasă activitățile familiale, profesionale, școlare, în contextul pandemiei.

Comportament de creditare
Reprezenţantii companiei le recomandă tuturor românilor care vor finanţare prin intermediul brokerilor de credite să apeleze la un broker de credite nelegat, deoarece acesta deţine un portofoliu extins de parteneri financiari care îi permit să ofere o paletă largă de soluţii de creditare. În plus, serviciile oferite de intermediarii de credite sunt personalizate şi gratuite pentru client.