„La fel ca în toate celelalte industrii, și în imobiliare s-au resimțit efectele perioadei de izolare socială. Cu toate că se observă o cumpătare la nivel de achiziții, cumpărătorii aleg, în cele din urmă, spații mai largi și observăm, în principal, o aplecare spre segmentul case individuale. Pe de altă parte, raportat la chirii, se remarcă schimbări în marile orașe, cauzate tot de contextul social, care se vor concretiza, cel mai probabil, în corecții de preț. Totuși, incertitudinea ce caracterizează această perioadă nu ne permite să facem predicții decât pentru perioade scurte, schimbările fiind direct proporționale cu evoluția situației medicale”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România. 

 

Conform datelor RE/MAX, obținute din intermedierile încheiate în rețea la nivel național, începând cu luna iunie 2020, până în prezent, 69% dintre tranzacții au fost realizate din  fonduri proprii și doar 31% prin intermediul unui credit. Astfel, în această perioadă, cumpărătorul de proprietăți rezidențiale este reprezentat, în principal, din indivizi (respectiv familii) care au credite pre-aprobate ori lichidități și care vizează o suprafață mai mare a locuinței. De altfel, casele individuale reprezintă, în prezent, cel mai atractiv segment de piață, iar cererea pentru acest tip de locuințe a crescut cu circa 50% față de anul precedent. 

 

Totodată, în trimestrul al treilea al anului curent, ponderea segmentului închirieri, din totalul tranzacțiilor realizate de birourile RE/MAX, s-a menținut la aproximativ același nivel comparativ cu anul precedent, respectiv 10,2% în T3 2020, față de 10,1% T3 2019. 

Pe  de altă parte, reprezentanții RE/MAX România se așteaptă la corecții ale prețurilor în anumite orașe, tendință cauzată de o scădere a cererii în marile centre universitare, ce are la bază suspendarea cursurilor fizice în cadrul instituțiilor de învățământ. (sursa: RE / MAX Romania)