„Când vine vorba de decorațiunile textile, cele mai importante aspecte de luat în calcul sunt felul în care acestea se îmbină cu restul încăperii, dimensiunile ferestrelor și cât de mult se dorește filtrarea luminii. Tocmai din acest motiv, în magazinele noastre punem la dispoziție o gamă de peste 300 de modele de perdele și draperii gata confecționate și de peste 200 de modele la comandă specială. Mai mult de atât, în magazinul online dispunem de un sortiment larg de perdele și draperii confecționate în peste 700 de dimensiuni. Totodată, deținem un sortiment de peste 500 de modele de rulouri sau storuri textile, jaluzele, plissee, dar și storuri din bambus“, a declarat Horia-Mugurel Rusu, Director General al Hornbach România.

 

Potrivit unei analize realizate de companie, în acest an, românii au optat pentru perdele și draperii în culori cât mai simple. Palete cromatice luminoase, care variază între bejuri calde, nuanțe delicate de alb și tonalități pudrate de roz, sunt cele preferate. Cumpărătorii aleg simplitatea și culorile cât mai calde pentru ușurința cu care se integrează în orice stil de amenajare.

 

Astfel, topul achizițiilor pe acest segment este condus de perdelele din materiale vaporoase, de tip voal, în culori simple sau cu motive florale. În privința draperiilor, pe primul loc în alegerea clienților au fost modelele tip jacquard, chenille și catifea.

„Și în acest an, inspirația pentru amenajarea cu perdele și draperii provine din natură, de la texturi, nuanțe, până la finisaje. Astfel, se preferă printuri cu teme vegetale, stilul cu frunze mari, verzi și flori cu aspect cât mai natural. În plus, tendința minimalistă cu accente scandinave se împletește cu cea naturală pentru a crea un stil simplu, unitar“, a mai spus Mugurel-Horia Rusu.

Acesta a adăugat, de asemenea, că interesul pentru țesăturile prețioase conturează tendința de amenajare cu inspirație vintage, asistând astfel la revenirea trendului cu influențe radioase. Stilul vintage are rădăcini inclusiv în sfera clasică în care broderiile, modelele în nuanțe temperate, rămân opțiuni sigure pentru completarea amenajărilor interioare. Bogăția de culoare și luxul detaliilor conferă un design unic și deosebit.

Când vine vorba de ușurința de a achiziționa perdeaua sau draperia dorită, reprezentantul Hornbach punctează că un procent foarte mare dintre cumpărători își doresc un produs finit, așa că apelează și la serviciul de croit, pentru a avea la final produsele pe dimensiunile de care au nevoie.

„O altă tendință remarcată în ultimul an este că publicul tânăr apelează tot mai des la perdele gata confecționate. Acestea sunt deja disponibile la raft, pe dimensiunea dorită“, a punctat Directorul General al companiei.

Pe lângă perdele și draperii, românii doresc de cele mai multe ori să accesorizeze ferestrele și cu alte soluții care să asigure și filtrarea luminii, precum rulouri sau storuri textile, jaluzele, plissee și storuri din bambus. Aceștia aleg produsele în funcție de culoare și apoi dimensiune, deoarece doresc să le asorteze cu celelalte elemente din încăpere. De asemenea, foarte puțini clienți vin în magazine hotărâți pe un produs opac sau transparent, dorința principală fiind să alinieze soluția aleasă ambientului din locuință.

 

„În magazine avem disponibile pe stoc jaluzele, storuri, plissee cu dimensiuni între 42 și 120 cm lățime și o lungime maximă de 275 cm. La comandă specială sau în magazinul online pot fi găsite și alte dimensiuni, atipice. Aceste produse au diverse mecanisme de prindere, prin găurire sau prin lipire, dar există și o gamă largă de accesorii care pot fi montate direct pe tocul ferestrei“, a mai spus reprezentantul Hornbach.

 

Principalele reguli pentru alegerea textilelor de la ferestre

 

Potrivit Hornbach, principalele elemente de care trebuie ținut cont la alegerea perdelelor și a draperiilor sunt materialul din care sunt confecționate, dar și culoarea. Primul este esențial deoarece va încadra perdelele sau draperiile în stilul camerei și va avea impact și în durata de viață a acestora. De asemenea, culoarea este cea care dă armonie cromatică încăperii, în combinație cu restul amenajării.

 

Un alt aspect important de luat în seamă este dimensiunea ferestrei și necesarul de lumină al încăperii. Astfel, amenajarea unor camere mici este mai dificil de realizat, însă alegerea unor perdele și a unor draperii pe dimensiunile ferestrei va crea impresia de spațiu. În camerele mari, cu ferestre generoase, pot fi integrate culori și texturi variate, fără a diminua senzația de spațiu. (Sursa: Hornbach)