Compania va dezvolta în această zonă un proiect rezidențial ce presupune o investiție de 10 milioane de euro, iar proiectul va integra elemente din clădirile vechi (Strada Icoanei nr. 2-8), pe care le-a achiziționat încă din 2018. Conform documentelor furnizate de Ministerul Culturii, acestea nu sunt clasate ca monumente istorice și nu sunt nici vizate pentru a fi clasate ca monumente istorice, deci nu exista obligația păstrării lor.

Autorizația de construcție și demolare a fost obținută la sfârșitul lui 2020, după mai multe consultări cu Comisia de Cultură și Comisia de Trafic, care au solicitat corecții la proiect, corecții ce au fost implementate.

Grupul (Homing/Mantor) are o vastă experiență în reabilitarea de clădiri cu valoare patrimonială – cea mai recentă reabilitare este Casa Mița Biciclista de pe Strada Biserica Amzei din București. Casa Mița Biciclista a fost construită la începutul secolului XX, are fațadă în stil Art Nouveau și este un monument istoric restaurat complet, în care fiecare detaliu de la fațadă până la sobele din interior au reprezentat, în sine, opere de artă.

Chiar dacă pe strada Icoanei nr. 2-8 nu existau clădiri cu valoare patrimonială, compania a decis să integreze în proiectul nou toate elementele valoroase din clădirile existente.

În acest scop, Homing Properties a angajat un arhitect renumit pentru proiectele legate de patrimoniul arhitectural și istoric din România, Arh. Georgeta Gabrea. Câteva din dintre lucrările sale sunt Lipscani 55 (Cărturești Carusel), Câmpineanu nr. 2, Căimaței nr. 10, Lipscani 76 (magazinul Adidas), Centrul Muzeal de la Buzău, Aeroportul Băneasa, Mânăstirea Plumbuita.

În acest context, în luna februarie 2021 compania a primit o adresă/notificare de la Primarul General al Bucureștiului prin care acesta a anunțat că suspendă Certificatul de Urbanism, Autorizația de Demolare și Autorizația de Construire, datorită faptului că există ”puternice suspiciuni de negalitate”, fără să precizeze exact care sunt acelea.

Adresa respectivă nu avea un temei legal din multe motive: în primul rând, Primarul General nu are capacitatea de a suspenda acte administrative emise de Primăria Generală. Pe de altă parte, orice document semnat de către Primar trebuie contrasemnat de Secretarul Primăriei și de o persoană de specialitate, cum ar fi Arhitectul Șef al Capitalei, și trebuie să aibă un titlu și o motivare. Nu în ultimul rând, singurul motiv invocat de Primar, și anume faptul că PUZ Zona Construită Protejată nr. 21 Jean-Louis Calderon interzice comasarea parcelelor” nu apare nicăieri în textul de PUZ respectiv, compania cumpărând parcele care aparțin Zonei Protejate Jean Louis Calderon deja comasate.

În acest context, Homing Properties a respectat adresa/notificarea Primarului și a depus o Plângere Prealabilă la Primărie, și o cerere de Suspendare Adresă/Notificare respectiv la Tribunalul București – Secția II-a Contencios Administrativ și Fiscal. De asemenea, compania a solicitat o audiență Primarului și a încercat să îl contacteze pe toate căile posibile. Până în prezent, nu a primit niciun răspuns, nici la cererea de audiență, nici la Plângerea Prealabilă.

Procesul s-a judecat la Tribunalul București, iar dosarul a fost soluționat prin sentință civilă prin care s-a respins cererea Primarului de a repune dosarul pe rol în urma noii adrese/notificări, și a dispus suspendarea adresei din luna februarie 2021. Astfel, compania poate relua lucrările la proiectul Icoanei Gardens.

Homing Properties rămâne deschisă în continuare să discute orice propunere de modificare/îmbunătățire a Proiectului, fie că vine din partea Primăriei, fie din partea societății civile. În acest sens, dezvoltatorul a deschis un dialog în ultimele săptămâni cu Asociația ARCEN și încearcă în continuare să deschidă un canal de comunicare cu Primăria, ca să înțeleagă punctul de vedere al acestei instituții privind dezvoltarea Proiectului și să lucreze împreună pentru a adauga valoare unei zone atât de speciale din București.

Fondatorii Homing au experiență de 15 ani pe piața din România. Homing Properties are în portofoliu alte două proiecte rezidențiale finalizate, peste 100 de apartamente în total și are în plan investiții pe termen lung pe piața imobiliară din Capitală. Din pacate, incertitudinea și lipsa de transparență a autorităților locale în procesul decizional scad apetitul investitorilor străini pentru piața imobiliară a Capitalei, determinându-i să se orienteze către alte orașe din România.

Icoanei Gardens este o premieră în București. Este primul proiect din zonă care integrează elemente din clădirea existentă, deși aceasta nu are valoare de patrimoniu. Clădirea va avea un atrium de 10 m lățime și 10 m înălțime (echivalent cu 3 etaje), care permite reproducerea fațadei uneia dintre clădirile anterioare. Acest atrium comunică cu o grădină interioară de 750 m2, care reprezintă aproape 40% din suprafața proiectului. Denumirea de Icoanei Gardens vine de la localizarea clădirii între 2 grădini, respectiv Parcul Icoanei și grădina nou creată. De asemenea, întregul acoperiș al clădirii este gândit să fie o grădină de acoperiș. Icoanei Gardens va avea 45 de apartamente, iar investiția se ridică la 10 milioane de euro. (Sursa: Homing Properties)