Cel mai recent studiu realizat de JLL arată că în condiţiile în care investitorii sunt interesaţi să îşi diversifice portofoliile şi să se extindă şi pe alte pieţe, investiţiile în aceste categorii de active vor avea o evoluţie bună şi în acest an, continuând performanţa remarcabilă din 2020, când volumul investit a fost de 83,4 miliarde de euro,.

Activele cu componentă rezidenţială includ căminele studenţeşti, locuinţe de tip co-living, micro-living, proprietăţi multifamilialeşi active imobiliare pentru asistenţă medicală, notează sursa citată.

Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL România, a declarat: "În Europa aceste investiţii sunt o alternativă la investiţiile imobiliare clasice, respectiv birouri, retail, spaţii industriale sau hoteluri. Interesul este din ce în ce mai ridicat pentru investiţii de acest fel, iar investitorii explorează acum şi regiunea noastră. Avem deja solicitări din partea fondurilor de investiţi care caută proiecte rezidenţiale destinate închirierii. Este un început bun şi credem că acest segment de piaţă ar putea să atragă fonduri importante în viitorul apropiat.''

Conform comunicatului, evoluţia din ultimii ani arată o maturizare a pieţei rezidenţiale locale prin prezenţa unor jucători profesionişti şi cu experienţă şi care şi-au adaptat ofertele la cererea existentă şi care pot crea produsele pe care aceşti investitori le caută.

A treia ediţie a JLL Living Investor Survey a consolidat opiniile celor mai mari investitori de pe piaţă, cu active în administrare de aproximativ 9,5 trilioane de euro, din care 100 miliarde de euro reprezentând investiţii în proprietăţi rezidenţiale din Europa.

Studiul relevă fapul că activele cu componentă rezidenţială au atras 13% din sumele investite de participanţii la sondaj, ponderea urmând să crească la 21% în 2021 dacă aceştia îşi vor îndeplini planurile anunţate. Doar 11% dintre participanţii la studiu au declarat că doresc să-şi reducă alocarea pentru activele rezidenţiale.

De remarcat faptul că procentul respondenţilor care sunt interesaţi să crească alocările financiare pentru acest sector a crescut de la 41% la 59% în ultimii doi ani, astfel că impactul pandemiei nu a făcut decât să accentueze potenţialul investiţional al acestui sector.

Mai mult decât atât, chiar dacă incertitudinile legate de pandemie persistă, este de aşteptat ca activele cu componentă rezidenţială de foarte bună calitate din Europa să rămână o investiţie atractivă în următorii ani.

În timp ce investitorii sunt determinaţi să aloce mai mulţi bani acestor tipuri de active, 78% dintre aceştia au indicat lipsa de produse potrivite ca fiind o barieră majoră în îndeplinirea planurilor de investiţii. În plus, respondenţii la sondaj nu văd o îmbunătăţire a raportului cerere-ofertă în viitorul apropiat.

Potrivit sursei citate, acest fapt determină un număr din ce în ce mai mare de investitori să caute oportunităţi de a se asocia cu dezvoltatori. Acest lucru este evidenţiat de faptul că 30% din toate achiziţiile realizate în 2020 au fost cu active nefinalizate încă.

Un alt rezultat al sondajului relevă faptul că doar 8% dintre respondenţi au expunere pe toate cele cinci subsectoare indicate mai sus, însă potrivit estimărilor JLL procentul va creşte la 27%.

Cu siguranţă există o predilecţie spre diversificarea investiţiilor în active care au componentă rezidenţială, şi investitorii îşi vor extinde competenţele pentru a pune în practică această strategie. Mai mult decât atât, două treimi dintre investitorii intervievaţi (63%) se uită să se extindă pe cel puţin o piaţă nouă.