Companiile de IT&C şi computers au fost cele mai active pe piaţa închirierilor de spaţii de birouri din Bucureşti, generând peste 40% din cerere în primul semestru al acestui an, urmate de sectorul bancar şi financiar, cu un sfert din suprafaţa contractată, şi de companiile din domeniul medical şi farma, cu circa 9%.

Suprafaţa de birouri închiriată în primele şase luni în Bucureşti a totalizat aproximativ 100.000 metri pătraţi, din care companiile de IT&C şi computers au contractat circa 40.000 metri pătraţi, cele din domeniul bancar şi financiar – 28.000 metri pătraţi, iar firmele farma au închiriat peste 8.500 metri pătraţi. Faţă de prima jumătate a anului trecut, cererea s-a redus la jumătate pe fondul crizei COVID-19. 

”După un an 2019 puternic din punct de vedere al cererii de birouri, aşteptările pentru 2020 erau mari la începutul anului, însă debutul pandemiei COVID-19 în Europa în luna martie a avut un impact major începând cu sfârşitul primului trimestru, şi într-o măsură mai mare pe parcursul trimestrului doi. În condiţiile în care companiile îşi adaptează modelele de business după noile reguli impuse de pandemie, ne putem aştepta ca cererea să se stabilizeze în perioada următoare şi chiar să avem o uşoară creştere în trimestrul al treilea”, a declarat Alexandru David, Research Analyst JLL Romania.

Comparativ cu ultimul trimestru de anul trecut, primul trimestru din 2020 a consemnat o scădere de aproape 50%, dar scăderea s-a temperat în T2, când cererea de birouri în Bucureşti a fost cu doar 19% mai mică decât în trimestrul precedent.