Adițional acestora, alte peste 9.000 de apartamente și case se află în diferite stadii de dezvoltare în Capitală și împrejurimi, cu termene de livrare anunțate pentru 2021, potrivit datelor SVN Romania.

Înregistrarea acestui nivel record de livrări de locuințe ar fi sinonim cu o creștere de aproape 8% față de numărul de locuințe noi predate în București și Ilfov în 2019, an care a fost la rândul său cel mai bun din istoria pieței rezidențiale locale.

Datele Institutului Național de Statistică arată că în primele șase luni din 2020 au fost predate 8.528 de locuințe noi în București și Ilfov, în creștere cu peste 32% față de perioada similară a anului trecut, primul semestru din acest an fiind unul record din acest punct de vedere.

”Pandemia COVID-19 are deocamdată un efect relativ limitat asupra livrărilor de noi locuințe din București. Gradele de absorbție ale proiectelor nou finalizate s-au menținut ridicate, cea mai mare parte a locuințelor fiind deja pre-contractate încă de anul trecut. Oferta s-ar putea însă reduce în 2021, și după doi ani cu livrări record, competiția urmând a se înteți. Dezvoltatorii trebuie să își întocmească planurile în cel mai bun mod cu putință pentru a înregistra rezultatele scontate, 2021 urmând a fi un an cu numeroase provocări”, a declarat Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.

Gradele ridicate de absorbție ale locuințelor finalizate în București, de peste 75% în medie până la predarea proiectelor, au fost obținute și într-un context în care accesibilitatea achiziționării unei noi locuințe în București a ajuns la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieței, potrivit indicelui de profil calculat de către SVN Romania.

Astfel, în luna august a acestui an (ultima lună cu date referitoare la salariul mediu net) erau necesari aproximativ 8,3 ani sau sub 100 de salarii medii pe economie la nivel național (677 de euro) pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București (50 de metri suprafață utilă, 1350 euro / metrul pătrat util). Comparativ, la începutul anului era necesară o perioadă de 8,67 de ani sau 104 salarii medii pe economie (668 de euro) pentru achiziționarea aceluiași apartament (1.390 de euro / metru pătrat util).

La începutul lui 2019 erau necesare 105 salarii medii pe economie, la începutul lui 2018 erau necesare 117 salarii medii în timp ce în 2008, în momentul de vârf al pieței din acea perioadă, erau necesare nu mai puțin de 393 de salarii medii pe economie pentru achiziționarea unui apartament nou în București, sau o perioadă de aproape 33 de ani, potrivit calculelor SVN Romania.

Gradele bune de absorbție din 2020 s-au obținut și într-un context de adaptabilitate mai bună a ofertei la cererea existentă. Astfel, segmentul mass market, caracterizat prin proiecte amplasate în interiorul marilor cartiere sau la marginea orașului, a redevenit majoritar pe piață, cu o cotă de 55,5% din noua oferă. Creșterea de la o cotă de 48% în 2019 s-a produs în principal ca urmare a unei multitudini de noi proiecte dezvoltate în zone precum Militari  - Vest, Berceni – Sud sau Th. Pallady – Est.

Segmentul middle market deține o pondere de 42% din noua ofertă, deși numărul efectiv de locuințe care se adresează acestei categorii a crescut ușor față de 2019. Dezvoltarea middle market a continuat și în 2020, ca urmare a finalizării unui număr ridicat de proiecte în zone semicentrale, de nord și în apropierea polilor de birouri din zone precum Aviației, Grozăvești – Politehnică sau Expoziției.

Segmentul premium și de lux a înregistrat de asemenea noi recorduri în 2020, cu aproape 500 de noi locuințe predate în acest an. Calculele SVN Romania arată că piața rezidențială premium și de lux din București atrage tranzacții anuale de peste 250 de milioane de euro.

La nivel național, Cluj – Napoca, Timișoara, Brașov, Constanța, Sibiu și Iași au înregistrat cele mai bune rezultate, în timp ce piețele rezidențiale regionale de dimensiuni mai reduse, precum Oradea, Pitești și Craiova, au beneficiat din plin de efervescența înregistrată pe piața rezidențială.

Datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că în primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat aproximativ 381.600 de tranzacții la nivel național, cu 0,3% mai puține față de primele nouă luni din 2019.

SVN Romania este unul dintre cele mai mari jucători activi pe piața de consultanță imobiliară din România și liderul detașat al segmentului rezidențial. Compania are și două birouri regionale, în Brașov și Cluj – Napoca și este și unul din principalii jucători pe piața de property management (SVN Romania | Property Management & REO Services) și pe segmentul finanțărilor (SVN Romania | Credit & Financial Solutions). SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt țări și regiuni, în care activează peste 1.600 de  consultanți imobiliari și personal administrativ. (sursa: SVN Romania)