Rezultatele înregistrate de sectorul rezidențial din Brașov și împrejumi, oraș care reprezintă una dintre principalele piețe regionale rezidențiale din România, pot fi considerate cu atât mai pozitive cu cât piața a fost semnificativ afectată de cele două luni de restricții de circulație din timpul Stării de Urgență.

Cu toate acestea, numărul de tranzacții încheiate pe segmentul rezidențial la nivel de județ în primele opt luni din 2020 a crescut foarte ușor comparativ cu primele opt luni din 2019, cu 0,8%, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Concomitent, prețurile de tranzacționare ale locuințelor amplasate în Brașov, indiferent de segmentul de piață – nou și vechi – și anul de finalizare, s-au majorat ușor în ultimele 12 luni, cu 2,1% conform datelor SVN Romania | Brașov, biroul local al SVN Romania.

Astfel, prețul mediu de tranzacționare a ajuns la 1.195 de euro pe metrul pătrat util, indiferent de segment. Cele mai mici prețuri de tranzacționare pe segmentul nou se înregistrează în localitățile limitrofe, de aproximativ 850 de euro pe metrul pătrat util, în timp ce în zonele Astra și Tractorul prețurile ajung la 1.100 – 1.150 de euro pe metrul pătrat util, cele mai mari prețuri fiind în zona centrală, circa 1.400 de euro, și pe Calea Poienii, în medie 1.630 de euro pe metrul pătrat util, potrivit datelor SVN Romania | Brașov.

”Gradele generale de absorbție s-au menținut ridicate și pe parcursul lui 2020, cu un nivel mediu de aproximativ 85% din locuințe vândute până la predare. Piața rezidențială din Brașov prezintă în continuare interes pentru investitori; chiar dacă gradele de ocupare ale locuințelor administrate în regim hotelier s-a redus la sub jumătate față de nivelul din 2019, randamentul anual potențial care poate fi obținut din

închiriere clasică este de circa 6%. Avem peste 25.000 de studenți iar Brașovul prezintă, poate, cel mai mai potențial de creștere dintre toate piețele rezidențiale regionale din România, ținând cont de investițiile majore care se vor finaliza în viitor, de la noul aeroport la autostrada Ploiești – Brașov”, afirmă Răzvan Calița, managing partner SVN Romania | Brașov.

Sectorul rezidențial reprezintă de asemenea unul dintre principalele motoare ale economiei regionale, livrările din interiorul orașului și principalele localități limitrofe stabilizându-se la un nivel de aproximativ 3.500 de noi locuințe anual.

Aproximativ 3.250 de locuințe ar urma să fie predate în acest an în Brașov și în împrejurimi, în ușoară scădere față de nivelul înregistrat în 2019, involuție explicabilă prin numărul tot mai redus de autorizații primite în ultimii ani de către investitori, în urma schimbării cadrului legislativ.

Cea mai mare parte a a acestora, peste 80%, sunt amplasate în interiorul ariei administrative a orașului, în timp ce localitățile limitrofe Brașovului atrag finalizarea anuală a aproximativ 600 – 800 de locuințe, cele mai dezvoltate din acest punct de vedere fiind Ghimbav, Tărlungheni și Sânpetru.

Cea mai mare parte a ofertei noi din Brașov și împrejurimi poate fi încadrată pe segmentul mass market, caracterizat de amplasament în localitățile limitrofe sau în marile cartiere ale orașului, prețurile de tranzacționare pe acest segment ajungând până la 1.100 de euro pe metrul pătrat util, potrivit datelor consultantului imobiliar SVN Romania | Brașov. Concomitent, aproximativ 32% din oferta nouă din Brașov țintește segmentul middle market, caracterizat printr-un amplasament mai favorabil, suprafețe mai mari și prețuri de tranzacționare care sunt în medie de 1.200 de euro pe metrul pătrat util. (Sursa: SVN Romania)