Similar cu anii anteriori, prețul mediu al unităților rezidențiale noi a înregistrat o creștere de 4%, în primele nouă luni ale anului.

Impactul pandemiei COVID-19 a devenit vizibil în a doua jumătate a anului, când prețurile au consemnat scăderi, prețul mediu/mp ajungand la 1.400 EUR/mp pentru apartamentele noi, în luna septembrie. În ultimele luni, s-a înregistrat, însă, o apreciere a prețurilor apartamentelor vechi în București, cu o diferență medie de 60 EUR/mp între apartamentele vechi și cele noi. În comparatie, anul trecut această diferență era de peste 110 EUR/mp. Acest aspect ar putea fi atribuit faptului că, având în vedere experiența prin care clienții au trecut în timpul crizei financiare din 2008, aceștia abordează cu prudență proiectele aflate în constructie. 

În plus, oferta de apartamente vechi de pe piață este mai mare momentan și din cauza scăderii profitabilității pieței chiriilor. “Raportul nostru arată că încrederea diminuată a clienților în piața rezidentială nouă, deși bazată pe o experiență reală, aceasta nu mai este justificabilă în 2020. Piața rezidentială este cu totul alta, există un număr semnificativ de dezvoltatori institutionalizați, cu experiență, cu proiecte finanțate în mare parte din resurse proprii, care nu se mai bazează pe credite pentru a finaliza proiectele. La rândul lor, clienții au un acces mult mai mare la informații legate de toate aspectele pieței și pot lua decizii informate.”, explică Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.

Un alt motiv pentru care clienții se îndreaptă spre locuințe în blocuri vechi este cota de 19% a TVA-ului pentru locuințe noi mai scumpe de 450.000 lei. “Pentru produsele destinate clienților cu venituri medii, care își doresc, de exemplu, un apartament nou cu două camere, achiziționarea acestuia este restricționată exclusiv de cota ridicată de TVA, în condițiile în care prețul mediu al unui astfel de produs este de peste 100.000 EUR. O cotă unică de TVA de 5% pentru locuințele noi ar avea un efect pozitiv asupra pieței rezidențiale, atât din punct de vedere al dezvoltarilor, cât și din perspectiva satisfacției clienților.”, completează Oana Popescu, Associate Director, Residential Capital Markets, Crosspoint Real Estate.

Zonele cu cele mai ridicate prețuri rămân cele din centru-nord (Floreasca, Aviatorilor, Primăverii), în timp ce zonele periferice de vest și sud sunt, în continuare, cele mai ieftine. Deși, parte din clienți se asteaptă la scăderi bruște ale prețurilor, acestea se vor menține la același nivel sau vor înregistra scaderi puțin semnificative, cel putin până la finele anului. (sursa: Crosspoint)