În 2021, companiile austriece au cumpărat active imobiliare - birouri și spații de retail în valoare totală de 323 milioane de euro, pe locul doi fiind investitorii din Cehia, cu un total de 173 milioane de euro și pe locul trei cei din Ungaria, cu 150 milioane de euro. În primele luni ale acestui an, investitorii cehi și maghiari au rămas în top.

Tranzacțiile cu active comerciale din România au fost de 919,45 milioane de euro, în 2021, ceea ce reprezintă locul trei istoric (după maximum de 1.038 mil în 2008 și 1.006 milioane în 2018). La nivelul Uniunii Europene, în 2021, investițiile în proprietăți imobiliare comerciale au crescut cu 15%, față de anul anterior, ajungând la 270 miliarde euro, atingând astfel un nivel ante-pandemie.

“Atât în România, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene, se constată creșterea activității investitorilor autohtoni și regionali, în detrimentul celor din Orientul Mijlociu, Asia și Pacific care nu mai sunt la fel de activi (pe fondul pandemiei). Investitorii din Orientul Mijlociu, Asia și Pacific au reprezentat doar 8% în România, comparativ cu 20% în 2019 ante-pandemie. La nivelul Uniunii Europene, investițiile din aceste regiuni au scăzut de asemenea la 15% din total, în 2021, față de 22%, cât au reprezentat în 2019“, declară Bogdan Cange, Managing Partner – Business Development, al Fortim T.A., membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

În 2021, au crescut puternic ca volum investițiile imobiliare din țări apropiate României, din Europa Centrală și de Est, respectiv Cehia (care au totalizat 173 milioane euro) și Ungaria (150 milioane euro).

Pe locul doi se află investitorii din Cehia, cel mai mare merit avându-l fondurile aduse de investitorul ceh CTP, specializat în spații industriale. CTP și-a dezvoltat lanțul de parcuri industriale din România, alocând țării noastre 33% din totalul fondurilor de extindere în 2021. Astfel, CTP a cumpărat portofoliile Zacaria și Helios Phoenix - Olympian Park, precum și depozitele Mobexpert din Târgu Mureș. Datorită acestui investitor, segmentul achizițiilor de spații industriale a crescut în România de la 65 milioane de euro, în 2020, la 284 milioane, în 2021. Și în acest an, CTP se uită să achiziționeze spații industriale la standarde înalte, gata pentru operare.

Ca noutate, pentru 2022, un alt fond de investiții din Cehia analizează dezvoltarea unui proiect nou, de câteva zeci de mii de mp birouri în București, în zona centrală.

Investitorii din Ungaria se află pe locul trei ca pondere din totalul investițiilor imobiliare și au ca țintă segmentele rezidențial și spații de birouri, fiind din ce în ce mai activi. Anul trecut, Adventum, din Ungaria a preluat cu circa 150 milioane euro proiectul Hermes Business Campus, din București.

Un alt exemplu este compania Kesz care în România a pornit ca o companie de construcții, dar care a dezvoltat o clădire de birouri în Cluj-Napoca, Hexagon Offices, cu o suprafață închiriabilă de 21.600 mp, complet închiriată din decembrie 2019 și până în octombrie 2021, pe timp de pandemie. Fortim a fost mandatat ca si consultant în închirierea proiectului. Anul trecut, Kesz a intrat și pe piața imobiliară din București, cumpărând un teren în zona Străulești – Petrom City, pe care va dezvolta un cartier rezidențial.

Pe locul patru în top se află investitorii autohtoni. Companii cu acționariat românesc au achiziționat active imobiliare care au totalizat 119,55 milioane de euro. Printre marii investitori români care au rivalizat cu investitorii străini se numără Dedeman și compania One United Properties.