Chiar dacă alte industrii au fost în mare parte perturbate de tehnologie (precum Facebook, Uber, Netflix și Spotify), pentru o lungă perioadă de timp, piața imobiliară nu a avut nicio presiune reală pentru a inova rapid, a implementa tehnologii sau chiar a concepe o strategie digitală. "Apoi a venit 2020. Criza COVID-19 a schimbat complet percepția și nevoia de tehnologie în fiecare parte a vieții noastre și de data aceasta, inclusiv în domeniul imobiliar. Ca urmare, experiența chiriașilor a căpătat imortanță", spune Lukas Balik, co- fondator și CEO al Spaceflow.

 

De la moft la nevoie

Acest lucru nu s-ar întâmpla fără un angajament puternic față de implicarea utilizatorilor. Aceasta a fost una dintre prioritățile de top și o provocare în același timp, întrucât oamenii au optat pentru mai mult timp atât pentru desktop, cât și offline în 2020.

„Implicarea oamenilor de la distanță și îmbunătățirea sănătății mintale a oamenilor care lucrează de acasă a fost cu siguranță o provocare. Pentru a atenua această provocare am găzduit mai multe sesiuni de yoga, distres și meditație online pentru a îmbunătăți sănătatea mintală pentru toți utilizatorii noștri din întreaga lume. Calendarul de conținut cu postări, sondaje, evenimente și provocări globale a servit ca instrument pentru a ne încânta utilizatorii și pentru a le oferi acea înviorare într-un an care altfel a fost o perioadă grea pentru mulți dintre noi", spune Anna Gäfvert Veloso, Head of Community Management.

„Echipa noastră este mai robustă ca oricând și am reușit să susținem clienții în implementarea mai largă a portofoliului lor în mai multe țări, precum Gravity din Marea Britanie și Cobblestone din Danemarca, în același timp”, continuă ea.

Compania a parcurs un drum lung de la înființarea sa în 2016. În 2020 s-a răspândit pe cinci piețe noi, totalizând 17, cu o amprentă pe ambele maluri ale Atlanticului și în Asia. Aceasta înseamnă că am devenit cea mai răspândită platformă din nișa de experiență a chiriașilor, un subsegment al industriei în plină expansiune PropTech. Numai în 2020, am început cooperarea cu 53 de proprietăți noi, iar platforma acceptă acum 19 limbi.

„Creșterea pieței, maturitatea produselor și adoptarea utilizatorilor sunt trei domenii cheie pe care ne vom concentra în 2021. De la început, Spaceflow a fost conceput ca o platformă pentru orice tip de clădire și în 2020, pentru prima dată, am lansat mai multe proiecte rezidențiale (multifamiliale) decât comerciale. Deoarece repercusiunile COVID-19 vor continua în 2021 și ani după aceea, scopul nostru este de a sprijini clienții comerciali cu întoarcerea chiriașilor, precum și de a ne consolida poziția pe piața de construcții spre închiriere (MDUs).  Mai mult ca oricând, obiectivul nostru este de a lansa portofolii cu clienți existenți și noi", comentează Lukas Balik, cofondator și CEO.

Deoarece Spaceflow conectează clădirile cu ocupanții lor și oferă acces fără probleme la servicii, facilități și caracteristici inteligente ale clădirii, una dintre sarcinile importante din 2020 a fost crearea de experiențe cu ciclu închis. Faptul că nu este nevoie ieșirea din aplicație susține atât implicarea utilizatorilor, cât și motivele de a opta pentru Spaceflow pentru proprietari și operatorii de clădiri. „În 2020, ne-am concentrat în mare parte pe integrările hardware și software, rezultând în introducerea caracteristicii de monitorizare a ocupării și un parteneriat cu accesul mobil SALTO KS, printre altele”, subliniază Vojta Diatka, Head of Product. "Anul acesta, vom continua să selectăm partenerii potriviți pentru integrări."

Odată cu aceasta apare o singură provocare. "Diferite integrări de hardware și software, în special tehnologia fără atingere, sunt acum mai importante pentru clienți decât înainte. Am învățat că, uneori, Spaceflow ar putea fi identificat ca o „platformă comunitară "și trebuie să schimbăm această percepție" notează Petr Boruta, Head of Marketing.

Cultura companiei noastre a prosperat chiar și la distanță

„Creșterea echipei de ingineri a fost o binecuvântare pentru maturitatea produsului, pe care o vom capitaliza în 2021. În același timp, alegerea oamenilor potriviți pentru echipă și produs a fost o provocare care consuma mult timp în mod natural. Ca rezultat, poziția mea s-a mutat către un rol mai orientat spre strategie, bazat pee proiecte mari orientate spre client și dezvoltarea unui backend tehnic chiar și mai solid”, spune Milan Mimra, CTO Spaceflow.

Cultura companiei rămâne piatra de temelie a Spaceflow. Închideam anul 2019 raportând că echipa noastră a crescut cu peste 20 de membri într-un interval de timp de 1,5 ani. Numai în 2020, peste încă 20 de oameni noi s-au alăturat Spaceflow, care are acum peste 40 de oameni implicați (și trei câini!) în echipa sa.

Nu am fi putut realiza acest lucru fără uimitorul nostru Andy, care și-a asumat sarcina complicată de angajare și integrare în mare măsură de la distanță, în timp ce a cultivat cultura echipei, chiar și atunci când majoritatea membrilor echipei au colaborat de la distanță. Într-o cultură strâns legată ca a noastră, în care oamenii petrec timp împreună și după muncă, ar fi putut fi ciudat și o nouă experiență la început să ne întâlnim pentru yoga online sau bere virtuală. Cu toate acestea, pe măsură ce am devenit rapid încrezători lucrând de la distanță, acum se simte natural și cu siguranță, după o petrecere de Crăciun unică și interesantă care a avut loc într-un oraș virtual Gather al Spaceflow, putem confirma că Andy a făcut o treabă uimitoare pentru a ne angaja. Ca întotdeauna.

Membrii echipei Spaceflow vor continua să lucreze în mare măsură de la distanță, cel puțin în Praga, unde biroul nostru este în curs de renovare majoră. Angajații vor avea plăcerea noului loc de muncă, care va oferi o experiență îmbunătățită, inclusiv un barista și mai multe săli de ședințe începând din februarie 2021. Birourile noastre vor oferi hotdesks cu rezervare prin, în mod firesc, propria noastră aplicație Spaceflow.

 

2021 va fi anul adoptării

"2020 a fost un punct de răscruce. Din datele noastre de marketing, am văzut clar că cererea de experiență a chiriașilor a crescut. Deși oportunitățile de prezență la evenimente, o parte importantă a mixului nostru de marketing, au fost limitate, am reușit să rămânem vizibili și să ne conectăm cu factorii de decizie prin alte mijloace", spune Boruta, Head of Marketing.

"Atâta timp cât digitalizarea a fost căutată, există mult mai mult potențial. Cred că proprietarii nu mai pot aștepta ca transformarea digitală să se întâmple. Fiecare clădire din lume va fi forțată să introducă un strat digital pentru ocupanții săi", își mărturisește Balik, CEO, convingerile despre 2021.

Prezicem că 2021 va fi anul adoptării vaste și că interfața ușor de utilizat și echipa de management comunitar care sprijină clienții în timpul integrării și a întregului ciclu vor fi vântul din spate.

„Vom continua să lucrăm la caracteristicile cele mai apreciate de clienții noștri: integrări și statistici. Obiectivul nostru în ceea ce privește extinderea este să ne orientăm către poziția de lider în Marea Britanie, țările DACH și regiunea ECE și să ne pregătim pentru o expansiune mai rapidă în piața SUA la sfârșitul 2021 și în 2022", adaugă Balik.

 

Spaceflow este o aplicație mobilă de community management concepută pentru interacțiunea digitală directă și accesul la beneficii pentru comunitatea clădirii, care îi ajută pe proprietarii de active să crească valoarea activelor, să deblocheze noi surse de venit și să devină bazate pe date. Spaceflow este implementat deja în România în clădirea SkyTower din București, prin Online Real Assets, partenerul Spaceflow în România.