”Initial am facut cladirea de birouri, am vazut ca lucrurile stau bine, am tot plusat. Din fericire, a fost multa deschidere din partea dezvoltatorului, am ajuns la cel mai bun rezultat, iar la inceputul anului 2019 am obtinut un certificat cu punctaj mare. Apoi am inceput Vox Vertical Village, am pornit noul proiect in care am analizat tot felul de lucruri, de la vegetatie, care este ceva experimental pentru Romania, si pana la confortul termic. Am facut studii de confort termic pentru ca, de exemplu, daca stai iarna langa o fereastra, s-ar putea sa fie acolo mai rece decat in restul camerei, iar, daca stai vara, s-ar putea sa fie mai cald in acel loc. Asa ca am propus indesirea traseelor de incalzire in pardoseala, inspre geam, iar aparatele de aer conditionat vor fi pozitionate astfel incat sa sufle catre fereastra. Apoi alte zone, cum ar fi dormitoarele de langa casa scarii, acolo s-ar putea sa fie mai rece, asa ca am suplimentat termoizolatia. De asemenea, am analizat confortul acustic si s-a suplimentat in unele locuri cu placi de gips carton, iar exemplele pot continua”, a explicat Adrian Pop, consultantul BREEAM al Vox Vertical Village.

Ce inseamna mai exact acest certificat? Ei bine, el vorbeste despre ”confortul utilizatorului si calitatea constructiei”. 

”Acest certificat ne ajuta sa garantam o calitate a lucrarii. Certificatul inseamna un impact asupra mediului. Un statut si responsabilitate a grupului: confortul utilizatorului si calitatea constructiei”, a mai explicat Adrian Pop.

Ce este important de stiut e faptul ca Vox Vertical Village din Timisoara se numara printre putinele proiecte rezidentiale din Romania care a obtinut un astfel de certificat BREEAM pentru etapa de proiectare. 

De altfel, consultantul BREEAM precizeaza ca pot fi numarate pe degetele de la o mana proiectele rezidentiale din Romania care obtin o asemenea certificare, iar dintre toate, Vox Vertical Village de la Timisoara a obtinut cel mai mare punctaj.

BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) reprezinta o metoda de evaluare a performantei ecologice a cladirilor. Aceasta metoda a fost elaborata in UK de catre Building Research Establishment (BRE). BREEAM este cea mai utilizata metoda, folosita in prezent, de evaluare a impactului cladirilor asupra mediului. BREEAM reprezinta un standard pentru proiectare durabila si a devenit instrumentul principal de evaluare a performantei ecologice a unei cladiri. BREEAM este aplicabil atat pentru cladirile existente cat si pentru cele noi. (Sursa: Vox Property Group)